Sunday, 17 June 2012

debaran sudah dirasai..

elloowwwww... ak akui da lame gler kot x menulis kat cni...

de berite heppi nk kongsi .... tp kan... ak lom sedie nk cite....

cukup la korg tau berite gembira jek...walau pun lame lg tp debaran da d rasai... n pening jgk la pk kan...

:)

Wednesday, 4 April 2012

temaan

heh td g KL sentral kengkonon nk topup Touch n Go.. tp malang nasib rupe2 nyer x bawak plak kad tu.. hadeh.. mat lamat esok bgn awal n gerak awl supaya x beratur panjang lagi!!! tension ok.. bile kat sume stesen LRT x bukak kaunter tok topup touch n go.. x sure la sbb pe..so kami2 yang nk g keje ni terpakse la beratur pnjang nk bli TOKEN tuh.. elok2 nk cepat g keje da buang mase dengan beratur panjang.. hadeehh..

singgah KL SENTRAL jap pas balik kje td.. .. teringat plak nk bli buku conteng2.. hehe.. ni la buku nyer.. but cover depan x leh tnjuk sbb sy blom edit lg.. heh.. teman baru utk bercerita.. sekian tu je nk bg tau . ak da de teman da.. heh..^_^

Linda wedding

DI SAAT MENUNGGU DEBARAN AKAD NIKAH

wif kak mira n amirul...



wif kak aja... comellll!!!


Sah sebagai suami org..

batal air sembahyang


sy mek gambo dr jauh jek..

My cousin wif keluarga mertua

comel kan!!!

NI PULAK MAJLIS DOA SELAMAT
DI MALAM HARI 


with her hubby

 

kat dapo ok...


wif cousins

wif cousins n aunties

this half of my aunties

^_^

kegedikan melampau.. wif cousin!!

Wif my mom..!! heh curik2


Kisah2 Pengantin - Cerita 3

ok yer ni las citer pasal pengantin2 nih.. hehe...enjoy ok!!!^_^

Kamil Si Pengantin Baru

Kamil merupakan pengantin baru yg baru sahaja melangsungkan perkahwinan
dengan gadis pilihan hatinya. Pada hari berlangsungnya majlis kenduri
kahwin, habis dibedalnye semua makanan pengantin bak org kebulor 10 hari
tak makan. Tak dikiranya mak mertua ke sedara mara ke. yang penting dia
dapat merasai kesemua makanan pengantin yang khas di buat untuk raja
sehari."Bila lagik aku dapat merasa makanan punya sedap ni.kalau aku malu
alamatnye lapor ler" bisik hati kecilnya.

Tiba malam selepas selesainya majlis kendara tu, perut si kamil nie
memulas-mulas. Sampai kentut-kentut dibuatnya. Sakit perutnya di bawak
sampai keesokan harinya.

Pagi tu mak mertua kesayangannya telah menyediakan sarapan pagi untuk
mereka sekeluarga. Keluarlah kamil dari biliknya hanya memakai kain
pelikat supaya senang nak ke jamban kalau terdesak.

Sambil duduk bersebelahan isteri tercintanya di kelilingi oleh mak
mertua, bapak mertua dan dua org adik isterinya kamil menjamah sarapan pagi tu.

Tiba-tiba perut si kamil buat hal lagik. Nak ke bilik air rasa segan
lak, lalu dia pun melepas angin kentut se'slow' yg mungkin dan kebetulan ade
seekor kucing bernama cemong di bwh meja makan itu.
Mak mertua nye pun bersuara " cemong!"
Fuh lega sungguh hati si kamil kerana si cemong yg menjadi mangsa mak
mertuanya. Sekali lagi perut kamil memulas-mulas lalu dilepaskan gas se
slow seperti yang pertama tadi. "Cemong!" teriak mak mertuanya sekali
lagi kepada si cemong. Lega hati si kamil.

Sambil dok menghayati hidangan pagi tu, Kamil sekali lagi buat
hal.dek kerana sebelum nie dah dua kali dilepaskan gas, dan mangsanya si
cemong, kamil dengan selamba buat dek melepaskan gas dengan sekali
hembusan.

Kali ini mak mertuanya berteriak " Cemong, beralih ko dari situ, kang di
beraknye pulak kat ko".

Alangkah malunye si kamil mendengar ulasan dari mak mertua kesayangannye
itu. ape lagik merah padam la muke si kamil lalu terus dia menuju ke
bilik kerana 2 sebab. Pertama, malu sebab mak mertua sindir. Kedua, dia dah
takleh tahan untuk melepaskan niatnya itu.

"Menyesal aku bedal sume makanan pengantin semalam" ujarnya sambil dok
termenong dalam jamban .



p/s: so pengantin2 jgn mkn lauk pengantin byk sgt.. hehe ^_^

Tuesday, 27 March 2012

kisah2 pengantin -Cerita 2


Solat Subuh


Mamat ni amat lah tergila-gilakan Minah anak Pak Haji Dollah. Minah nie boleh lah tahan cun nya. Mamat ni pun tak kalah lah kacaknya. Ngurat- punya-ngurat tersangkutlah dua hati ini. Pak Haji Dollah bukanlah jenis yang memilih sangat orangnya, tambahan pulak si Mamat ini pandai berlakon,depan Pak Haji Dollah dia bukan main warak lagi, berkopiah dikepala. Selepas ditetapkan hari kahwinnya, maka lancar je jawab nikahnya si Mamat tadi. Biasalah malamnya agak lewat sikit keluarga Haji Dollah masuk tidurnya pasal dok berkemas rumah lepas kenduri siangnya. Pasangan Mamat dan Minah pun lewat jugak lah masuk tidurnya.


Selepas semuanya selesai dan semuanya nyenyak tidurnya, pagi besoknya Pak Haji Dollah pun mengejutkan semua isi rumah untuk solat subuh. Semua isi rumah pun bangun dan si Mamat dan Minah pun bangun mandi dan bersiap untuk mendirikan solat subuh. Tapi dek kerana lewat bangun, Si Mamat tak sempat bersolat jemaah dengan Pak Haji Dollah. Walaupun telah dikejutkan awal oleh isterinya Minah.


Maka, Pak Haji Dollah pun suruhlah menantunya tu solat sendirian ketika ahli keluarga lainnya sedang berwirid. Si Mamat pun qamat dan dirikanlah solat subuhnya. Selepas selesai solatnya dan memberi salam. Pak Haji Dollah pun menegur menantunya Si Mamat tadi, "Hai Mat kenapa solat subuh tiga rakaat?" lantas Si Mamat Jawab "eh.. ia ke? tiga rakaat? rasa-rasanya dah cukup empat rakaat tadi..."


Masya Allah.. mengucap panjang Pak Haji Dollah. Si Minah tersenyum sipu malu dengan gelagat suaminya. Sahla si Mamat ni tak pernah sembahyang subuh! Kantoi..kantoi. ..

Friday, 23 March 2012

kisah2 pengantin - Cerita 1


sesiang td time2 keje dpt email lawak ni.. subjek email kisah2 pengantin...terhibur n ilang sikit ngantok ak bace cite2 lawak nih.. hehe ni cite bukan sekadar lawak je k.. de gak yg boleh jadikan teladan n sempadan.. enjoy your reading.. hehe ^_^


Cerita 1
Alahai Menantu


Pak kasim seorang yg tamak harta.. dia menawarkan anak dara suntinya yg
cun melecun kepada golongan yg kaya raya sahaja.. suatu hari datang la
seman, seorang usahawan muda ingin melamar anak pak kasim. beliau cukup 
sifat tanpa cacat cela tetapi beliau malas solat. setelah 3 hari
berkahwin..seman masih duk kat umah mentuanya. setelah azan maghrib
berkumandang. .pak kasim mengajak seman utk solat maghrib berjamaah.
seman gelabah..sbb sebelum ini dia tak pernah solat.


Lalu seman masuk ke bilik untuk menemui isterinya. "yang.. camner
ni..abg tak penah solat ni"
"takpe bang.. abg ikut je ape yg ayah buat" isterinya berbisik perlahan. . 
Seman pun keluar untuk solat bersama pak kasim. setelah pak kasim
takbir..seman ikut takbir... lalu pak kasim membaca surah
alfatihah.." bismillahirrahma nir rahim..." seman pun turut membaca
bismillah dengan lantang... "bismillahirrahmani r rahim..."


Aisyh! pelik menantu aku ni. mazhab mana yg dia ikut? setahu aku imam je
yg baca kuat.. getus hati pak kasim..pak kasim buat selamba. dia terus
membaca surah al-fatihah. seman pun turut membaca surah al-fatihah dgn kuat
seolah-olah seorang budak yg baru nak belajar mengaji.


pak kasim pelik.. lalu dia terus berpaling ke belakang utk melihat
seman. seman turut berpaling ke belakang kerana mengikut gerak langkah pak
kasim."ish! gila ke menantu aku ni??"


Pak kasim berjalan ke depan utk menjauhkan diri dari seman. Seman turut
berjalan ke depan mengikut langkah pak kasim. Pak kasim terus melarikan 
diri melalui pintu depan dan terus menuju ke sawah di tepi rumahnya.
Seman terus berlari mengejar pak kasim sampai ke tepi sawah. tiba-tiba
pak kasim tergelincir lalu jatuh ke dalam sawah padi. Seman pun turut 
menjatuhkan badannya ke dalam sawah seolah-olah tergelincir.


Pak kasim pun terus bertanya kepada seman.
"seman. apesal yg ko ikut aku sampai ke sawah ni?"
"ayah.. susah ye nak solat maghrib ni. baru saya tau. sampai kena 
berlari.."


(huargh huargh huargh!!!! sedey nye kalau ada laki camnie !)

Tuesday, 13 March 2012

Segmen : Tambah Follower Sampai Pening

asssalamualaikum n salam sejahtera..




eh2 ak di jempot pleh cik yaya tok join segmen ni.. hehe 2nd time join segmen2 nih...Tambah Follower Sampai Pening 

tok segmen sebelum ni berjaya jugak la ak menambah follower but.. ak segan kot da lame x update.. bler update lak cite sedey.. x bla btol.. padahal ak malaz la nk sedey2 nih..adeh....ok.. 

meh la kengkawan kite tmbah2 follower lg smpai pening eh.. meh join segmen cik yaya ni.. hehe have a nice day ^_^

luv Nada

Thursday, 8 March 2012

CinTa




<3... <3.. <3

Cinta adalah kekuatan,
Yang mampu mengubah duri jadi mawar,
Mengubah cuka jadi anggur,

Mengubah sedih jadi riang,
Mengubah amarah jadi ramah,
Mengubah musibah jadi muhibbah,
Itulah cinta..

Namun,
Cinta itu kan jadi kekuatan,
Jika disandarkan pada Allah,
Cinta itu kan jadi muhibbah,

Jika disalurkan pada jalan yang benar,
Cinta itu kan jadi riang,
Jika tak bertentang Buat para muslimah di luar sana,
Usah gusar jika belum berpunya,
Usah risau jika belum dipetik sesiapa,
Usah malu jika tiada lelaki yang bertakhta,

Yakinlah dengan qada\' qadar Allah,
Bila mana keluarnya kita dari rahim sang ibu,
Tercatat sudah di luh mahfuz,
Siapa jodoh kita,
Bila akhir hayat hidup kita,
Di mana nafas terakhir kita,

<3 .. <3.. <3


=(

ade cm x de.. bler x de mmg x de langsung la..

hurm kne la byk saba.. tp ak bkn jenis yg bley saba sgt...

dulu mgkin ye.. segala simpan kat hati n segala luah kat blog..

but now on??? sume simpan kat ati..tp x ley nk meluahkan...sampai kan bile ia tersimpan lama ak rasa nk marah sume org... sume keje x menjadi...hurm sampai cm tu skali kan.. rasa benda x bleh nk lepas.. nk cite kat kawan2 cmfm2 nnt sume bosan nk dgr cite...tp kat sape lg ak nk meluahkan...

i need a diary.. as before...having a diary no need fren to story2 all my felling right now..nk diary merah cm nih!! can i??? sape nk bg??? pleaseee!!!!!


Thursday, 23 February 2012

#kakibola


semangat harimau malaya nih.. haha td kol 8.45 malam.. perlawanan Malaysia vs Jepun...selalunyerr if en Kekasih ada kat cni kami mmg g Bukit Jalil la tuk tgk perlawanan.. tp malangnyer en. kekasih de kat kg halaman sbb kne kursus..

ssoooo... mule2 ak dok layan la bola..ak pakse housmate ak sume tgk bola.. huhu lantak la.. 20 minit pertama malaysia dapat pertahan kan gawang gol.. then pas tu satu demi 1 masuk.. its ok Harimau Muda.. kami sentiasa sokong anda...hehe skema..

yg ak lak dapat kongker tv tu tok separuh masa pertama.. then lebur.. mereka layan drama plak.. so ak pon mengalah masuk bilik layan lappy pulak..

heh dok update2 blog ak yg sangat kusam sebelum nih.. skarg da baru.. amacam ok x???




pape pon utk TEAM NEGARA.. usaha lagi tok masa2 akan datang.. wish u all da best..!!!!


Tuesday, 21 February 2012

Be the 1st to share d news over Twitter & Facebook & be rewarded! & remember to tell your friends about #ChurpChurp

Be the 1st to share d news over Twitter & Facebook & be rewarded! & remember to tell your friends about #ChurpChurp

Segmen: "Tambah Follower Sampai Pengsan"

jenjalan usha blog org..singgah  blog GREENPANDA rase paling menarik minat ak nk men segmen "tambah follower sampai pengsan" yang di anjurkan oleh lezza ni... tok tambah2 follower ak ni.. 

ak da lame menulis blog ni de lah blog ke dua ak.. sebelum ni ak de 1 blog tp ak da deactive atas sebab2 tertentu.. hehe cite lame.. so lupekan..

ak ni x de la berapa nk rajin update blog.. bler de rase nk bercerita n de kesempatan masa baru ak update..al maklum lah.. org berkerjaya ni.. pegi pagi balik malam..sbb tu la follower mmg x ramai la.. setakat kawan2 je sume... hehe 

sesape yg berminat nk join segment ni.. meh2 klik si doremon kat bawah ni.. hehe =)





(= just smile n smile ... =)


i pretend like i don't care anything.. but deep inside my heart.. it hurting me..

apekah???

cume nk berkongsi..

kadang2 bile kite sangat menjaga hati org diri sendiri jugak akan terasa...pengalaman lepas.. sbb nk jage ati org len  kebahagiaan diri di letak ketepi..asal kan nmpak orang len senang n bahagia dah la.. 

di umpat di keji kat blakang letak tepi.. asal boleh tgk org yg kte sayang bahagie.. huhu betol x...

some time di salah kan itu ini.. tp sape yg paham dalam ati.. so simpan n simpan jek...simpan dalam sudut yang paling dalam supaya x de sape nmpak.. 

i just want to pretent that im ok.. n i will always be like that.. for everyone hapinest.. 

(=  just smile n smile ...  =)

Tuesday, 14 February 2012

What's Your Name Contest



Assalamualaikum, hai, & hellooo! :D



Hari ni ak pn nak join contest Kak Nisa & Miss Ninie. ak copy paste dri blog Eza Boom Boom..jangan mara ye.. hehe..just nk kongsi2 ngan kengkawan semua...


Nama saya NADA LIYANA

Nama sebenar atau yg betol2 pny NADA LIYANA.. sesape yng baru kenal tu mst pelik.. nk sebut pon mst tny dlu eh nada ke nadia.. of coz la nada..name pelik2 ni di beri oleh bapak ak.. Mr. Abdul Rahim....die mmg suka name pelik2 ni..dri anak sulung smpai bongsu.. bapak ak yg cri name.. n name yg sgt pelik tu ak la.. heh..=p



Makna nama NADA LIYANA 


NADA LIYANA.. name yang pelik kan.. tp de makna name nada liyana.. ramai org ingt nada liyana ni x de name.. ak dok google cri makne nada liyana ni.. susa jgn la nk jmpe..

Nada - Embun di pagi hari

Liyana -Lemah lembut 


bile gabung NADA LIYANA - kelembutan embun pagi...

comel kan??? hehe lembuttt sgt..

N - Naif 
A - Amanah 
D - Dinamik 
A - Alim 
L - Lemah-lembut 
I - Ikhlas 
Y -  Yakin  
A - Abadi 
N - Naif 
A - Asli 




Thursday, 9 February 2012

QasehNada

tuka name blog hehe....kenapa QasehNada??? ak selesa ngan nama QasehNada ni..sbb tu ak nk guna name nih.. secara x langsung ade sebb jugak ak suke name nih.. tp biar lah rahsia.. 

knp ak baru tuka??? sebelum ni ak guna Mutiara.. Mutiara tu cantik kan.. pmpn mmg suke.. tp kadang2 terlalu mahal x mudah di dekat... bg ak biar cantik n rendah diri, x sombong lg bagus kan .. sooo ak tuka la name jd QasehNada akan beri ak keceriaan.. n semoga korang akan lebih ceria jugak bile melawat ke cni..Insyaallah.. 



ok ye tetibe ak nk menjiwang jap...
sy harap awak org terakhir yang akan sy syg dan cintai.. semoge hubungan ini kekal sehingga akhir hayat.. sy harap perkenalan kite ni x berakhir dengan percintaan.. harap2 biar lah ke jinjang pelamin.. hehe 




saje nk bg korg muntah ijau.. haha.. 






Wednesday, 8 February 2012

study semula...itu penting.. (^_^)Y


sy mau update dan bercerite.. tp sy x de modal nk cite.. haha skema lak sy2 ni...

bebaru ni ak dapat interview kat syarikat DYNAMIC PILE TESTING SDN BHD.. ak mmg berharap dapat kje tu.. tp ak x yakin lak ley dapat.. huhu sedey kan.. 

okey mulai skarang ak nk study balik.. bukak buku balik pasal civil eng.. yg totally ilang dalam ingatan ak.. lebih 70 peratus da ilang.. huhu.. soalan mudah pon x bley jawap.. mmg agak bodoh gak terasa diri mase tuh.. huhu...I

eh korang2 tau x mane2 tempat yang boley amek kursus STAAD PRO @ MICROSOFT PROJECT.. x pon paling basic pon AUTO CAD...bukan lupe tp x berapa nk ingat...

ye la da dok dalam bidang CSR ni agak lame smapai lupe segala.. huhu.. ade sape2 mau bantu??? sangat2 la di alu2 kan.. 

if de pendapat comment sy ok..TTQQQQ (^_^)Y




Wednesday, 1 February 2012

lame gler x update...


ari ni ak g tgk bola wif mael.. frendly  Harimau Malaya vs Selangor.. due2 team fav.. so men sorak jek.. 


1st time tgk fakri n amri yahya yang comel tu secara dekat.. hehe.. bahagia rasa.. sori en mael..sy suda jatuh cinta sekali lagi.. haha..